Telefón+421 908 082 703
+421 903 502 022

Napíšte nám | adriasun@adriasun.sk

Späť

AdriaSun - Dovolenka v Chorvátsku > MAGAZÍN > Chorvátska kuchyňa > Chorvátske recepty

Chorvátske recepty

Chorvátska kuchňa - mušle v omáčke buzara

Prinášame Vám recepty obľúbených chorvátskych jedál. Prichystajte si chorvátske jedlo podľa našich receptov z bohatej ponuky chorvátskej kuchyne.

Mušle v omáčke - buzara

Potrebujeme: 2 kg mušlí, 150 ml olivového oleja, 4-6 strúčikov cesnaku, 2 PL strúhanky, vegeta, 200 ml bieleho vína, čierne korenie, petržlenová vňať.

Ako na to: mušle očistíme a opláchneme, vložíme do horúceho oleja a dobre premiešame. Keď sa otvoria, pridáme cesnak a posypeme strúhankou. Opäť premiešame, zalejeme vínom, okoreníme a posypeme vegetou. Varíme asi 10 minút. Na záver ich posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou, dáme na tanier a polejeme omáčkou. Podávame s opečeným chlebom.

Čevapčiči

Čevabčiči

Potrebujeme: 1kg mletého hovädzieho mäsa, KL mletého čierneho korenia, 3 PL nasekanej petržlenovej vňate, 0,5 kg mletého baranieho mäsa, PL soli, KL prelisovaného cesnaku.

Ako na to: všetky prísady dáme do veľkej misy a mäso s korením dobre premiešame. Potom ho dáme do chladničky na dve hodiny a ešte raz ho dobre vymiešame. Z mäsa tvarujeme valčeky hrubé asi ako prst a pečieme ich na grile pri miernej teplote, aby ostali šťavnaté. Podávame s chlebom, cibuľou, kyslou smotanou a čerstvou rajčinou.

hubové rizoto s grilovanými kalamárami

Hubové rizoto s grilovanými kalamárami

Potrebujeme: 250 g ryže krátkej guľatej (carnarolli alebo arborio), 50 g šalotky, 50 g olivového oleja, 250 g zmesi lesných mrazených húb, 2 dl smotany na varenie, soľ, biele mleté korenie, cesnak podľa chuti, biele víno, 400g kalmárov.

Ako na to: v hrnci rozohrejeme olej a pridáme ryžu, prehrejeme ju a podlejeme vínom a vývarom (vodou). Osolíme, jemne okoreníme bielym korením a dusíme. Šalotku si nakrájame nadrobno, speníme na rozpálenom olivovom oleji, pridáme huby, osolíme okoreníme, podlejeme vínom, podusíme asi päť minút a pridáme smotanu. Necháme prevrieť a pridáme ryžu, dochutíme soľou a bielym korením. Kalmáre nakrájame na kolieska, osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na olivovom oleji. Podlejeme vínom, pridáme posekaný cesnak a krátko porestujeme. Na tanier naberieme rizoto a naň poukladáme krúžky kalmárov. Rizoto musí byt krémovité a vláčne. Ryžu nepreplachujeme.

Šaláty z plodov mora

Potrebujeme: chobotnice, biele chobotnice, kalamáre, krevety.

Chorvátske recepty -šalát z plodov mora

Ako na to: šaláty z plodov mora sú ľahkým a osviežujúcim jedlom s vysokou výživovou hodnotou. Ich príprava je veľmi jednoduchá. Základom je uvariť očistené plody v neosolenej vode (prípadne na pare). Po vychladnutí sa plody nakrájajú, zmiešajú sa so zeleninou a dochutia vždy len soľou, panenským olivovým olejom a octom alebo citrónovou šťavou.
Krevety a mušle je lepšie variť na pare, vo vode sú uvarené za 1-2 minúty.
Chobotnice, biele chobotnice alebo kalamáre sa varia hodinu až dve.
Ako zelenina sa vždy pridáva nadrobno nakrájaná cibuľa. V niektorých oblastiach Jadranu je zvykom pridávať taktiež nadrobno nakrájané paradajky a papriky.

Chorvátska roláda

Chorvátske recepty

Potrebujeme: 1 biely jogurt, 1 smotana na šľahanie, čerstvé ovocie, 5 vajec, 10 dkg mletých orechov, 3 x vanilkový cukor.

Ako na to: trúbu prehrejeme na 180°C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Vyšľaháme vajcia a vanilkové cukry cca 5 – 8 minút do hustej peny. Pridáme mleté orechy a premiešame. Cesto nalejeme na plech rovnomerne rozprestrieme a pečieme 10 minút. Po upečení ešte teplý korpus zrolujeme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí opatrne odrolujeme a vyberieme papier na pečenie. Tak vyšľaháme šľahačku do ktorej pridáme biely jogurt. Krémom potrieme korpus a pridáme všetko ovocie. Roládu naspäť zrolujeme, potrieme zvyškom krému. Môžeme ozdobiť orechmi či ovocím. Roládu necháme vychladnúť.